آزمایش تحمل گلوکز (GTT)

پیش‌نیازهای رژیمی ۳ روزه، ناشتایی و نکات اجرایی آزمون.

راهنمای بیماران برای آزمایش تحمل گلوکز (GTT)

آزمایشگاه انیلا

تشخیص دیابتِ دورهٔ بارداری یک رویکردِ دو مرحله‌ای می‌باشد.

دستورالعمل:
حداقل ۳ روز قبل از انجام آزمایش بهتر است رژیم غذاییِ دارای ۱۵۰–۲۰۰ گرم کربوهیدرات در روز رعایت شود (میوه، نان، غلات، برنج، سبزیجاتِ نشاسته‌دار مانند نخود، هویج و ذرت).

۸ تا ۱۲ ساعت قبل از نمونه‌گیری، بیمار باید ناشتا باشد. در این مدت ناشتایی هیچ غذا و نوشیدنی به‌جز آب نباید میل شود. همچنین نباید بیشتر از ۱۶ ساعت نیز ناشتا بود که در این صورت نتیجهٔ آزمایش صحیح نخواهد بود. همچنین بیمار باید در مدت ناشتایی از فعالیت بدنی و ورزش سنگین پرهیز نماید.

زمانی که به آزمایشگاه برای انجام آزمایش مراجعه می‌شود، پس از چند دقیقه نشستن بر روی صندلی برای ثبات وضعیت بدن، ابتدا نمونهٔ خونِ ناشتا از فرد گرفته می‌شود. آزمایش تحمل گلوکز حتماً باید در صبح انجام شود؛ زیرا در بعدازظهر تحمل گلوکز کاهش می‌یابد.

نکته ۱: آزمایش تحمل گلوکز به دو صورت می‌باشد:
الف) آزمایش تحمل گلوکز ۳ ساعته با ۱۰۰ گرم پودر گلوکز جهت تشخیص دیابت شیرینِ بارداری در زنان حامله
ب) آزمایش تحمل گلوکز ۲ ساعته با ۷۵ گرم پودر گلوکز در بالغین (در اطفال ۱٫۷۵ گرم گلوکز به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)

بیمار بایستی این محلول قندی را حداکثر تا ۵ دقیقه میل نماید و در محل سالن انتظارِ آزمایشگاه در طول مدت این ۳ ساعت بنشیند. توجه داشته باشید که اگر از آزمایشگاه خارج شوید، جوابی که حاصل می‌شود قابل اعتماد و صحیح نمی‌باشد و آزمایش باید تکرار گردد.

نکته ۲: چنانچه در حین انجام آزمایش احساس تهوع دارید یا استفراغ نمودید، باید آزمایش را به روزِ دیگر محول نمود.
نکته ۳: در طول مدت ناشتایی و در طول مدت انجام آزمایش از استعمال سیگار و جویدن آدامس پرهیز نمایید.
نکته ۴: داروهای ضروری مانند داروهای تیروئیدی و فشار خون را می‌توان مصرف نمود. برای اطمینان از مصرف داروها در حین و/یا قبل از انجام آزمایش می‌توانید با پزشک معالج خود مشورت کنید.
نکته ۵: شیر دادن به نوزاد می‌تواند بر روی نتیجهٔ آزمایش تأثیرگذار باشد.
نکته ۶: پس از نمونه‌گیری می‌توانید از مواد غذایی، مخصوصاً آب‌میوه استفاده کنید. چنانچه هرگونه سؤالی دربارهٔ این دستورالعمل دارید، لطفاً با آزمایشگاه تماس بگیرید.